Με συνεχή προσπάθεια, εξασφαλίζουμε πρωτοποριακά αποτελέσματα

Ήρωας Ανακύκλωσης

Ήρωας Ανακύκλωσης

Γιατί τα σκουπίδια είναι πλούτος

Η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών της Ελλάδας. Για να την αντιμετωπίσουμε, στην Κω πραγματοποιούμε μια σειρά από δράσεις με στόχο τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων μέσω της αποφυγής, επαναχρησιμοποίησης και της επιστροφής συσκευασιών. Παράλληλα  ενισχύουμε την ανακύκλωση απλών και επικίνδυνων απορριμμάτων ώστε να καταλήγουν λιγότερα σκουπίδια στην τοπική ΧΥΤΑ.

Καλαίσθητοι κάδοι ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία του περιβάλλοντος χώρου  του ξενοδοχείου  παροτρύνουν τους επισκέπτες μας να υποστηρίξουν θετικά την προσπάθεια μας. Ταυτόχρονα, ευαισθητοποιούμε  και κινητοποιούμε το προσωπικό μας με εκπαιδευτικά  σεμινάρια ,οδηγίες για ορθή ανακύκλωση, και την τοποθέτηση ειδικών κάδων σε όλους τους χώρους εργασίας.

Batteries

Από το 2015 έως το 2022, ανακυκλώσαμε 694 κιλά μπαταρίες μιας χρήσης και 4.263 κιλά επαναφορτιζόμενων συσωρευτών. Οι μπαταρίες θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα γιατί περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα και διαβρωτικά οξέα. Τα πρώτα ρυπαίνουν το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τους υπόλοιπους υδάτινους αποδέκτες, ενώ τα δεύτερα είναι βλαβερά για τους ζωντανούς οργανισμούς. Η ανακύκλωση των μπαταριών είναι υποχρέωση όλων μας.

Plastic packaging

Στόχος μας είναι η μέγιστη δυνατή μείωση της ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στον τοπικο ΧΥΤΑ, με την αύξηση χρήσης ανακυκλώσιμων συσκευασιών (PET, PE & PP), την αποφυγή πλαστικών μιας χρήσης, όπως και των επαναχρησιμοποιούμενων που περιέχουν βλαβερές ουσίες (φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλη Α κλπ). Από το 2015 ανακυκλώσαμε περίπου 43 τόνους πλαστικών και μειώσαμε τις συσκευασίες μιας χρήσης, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 56%.

Paper

Την επταετία 2015-2022 ανακυκλώσαμε 131,5 τόνους χαρτιού. Βάσει του ισχυρισμού πως η ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 ενήλικα δέντρα ,με την προσπάθεια μας, υποστηρίξαμε τη διάσωση 2.235,5 δέντρων. Παράλληλα συμβάλλαμε θετικά στην κλιματική κρίση, καθώς εκτιμάται ότι για την παραγωγή χαρτιού από ανακύκλωση απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο & παράγεται 70% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Glass

Από το 2015 εως σήμερα ανακυκλώσαμε περίπου 158 τόνους γυάλινες συσκευασίες.Tο γυαλί είναι ένα από τα υλικά που ανακυκλώνονται ευκολότερα, ενώ οι γυάλινες συσκευασίες μπορούν να ανακυκλώνονται επανειλημμένα, χωρίς να επιρεάζεται η ποιότητά τους. Αντίθετα, αν καταλήξουν σε Υγειονομική Ταφή, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πάνω από ένα εκατομμύρια χρόνια για την αποδόμηση τους. Για κάθε τόνο γυαλιου που ανακυκλώνουμε εξοικονομούμε 1,2 τόνους πρώτες ύλες (άμμο, αναθρακικό νάτριο, ασβεστόλιθο), ενέργεια και ατμοσφαιρικούς ρυπαντές.

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

Η ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) γίνεται σε πιστοποιημένες μονάδες, καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία η διαχείριση των επικίνδυνων υλικών που περιέχουν (μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο κλπ). Αντίστοιχα, μεγάλο ρόλο παίζει και η ανάκτηση των πολύτιμων πρώτων υλών που τα ΑΗΗΕ περιλαμβάνουν (χαλκός, ο χρυσός, το ασήμι) , η ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και η εξοικονόμιση ενέργειας και νερού. Την επταετία (2015-2022) δώσαμε για ανακύκλωση 10 τόνους ΑΗΗΕ.